"Clădirile verzi" şi problema calităţii aerului interior (IAQ)

Tendinţele recente privind măsurile de conservare a energiei au dus la construcții de clădiri etanș, care poatecrea adesea probleme cu calitatea aerului interior (IAQ). Unele clădiri "verzi" (de asemenea, cunoscute şi sub numele de "construcții verzi" sau "clădiri sustenabile"), au ignorat problema IAQ în vederea realizării de măsuri de economisire a energiei.

Sistemele de ventilație clasice sunt stabilite pentru a minimiza cantitatea de intrare a aerului proaspăt care circulă în interiorul clădirii. Această restricție permite o acumulare de contaminanţi de aer în interiorul clădirii, creând probleme legate de slabă calitate a aerului din interior, inclusiv sindromul clădirii bolnave.

Deși în multe cazuri, este abordată problema calităţii aerului din interior, principala preocupare a "clădirilor verzi" este impactul global pe care îl are procesul de construcție și ulterior construcția asupra mediului și nu este o prioritate starea de sănătate a ocupanților clădirii. Deci, uneori, această abordare poate fi în detrimentul calității aerului din interior și în cele din urmă starea de sănătate a ocupantului clădirii.

Clădirile rezidenţiale, clădirile de birouri, clădirile publice etc., oferă o izolare foarte bună fată de mediul exterior, ceea ce poate cauza probleme de sănătate locuitorilor. În asemenea cazuri nu se ţine seamă de mediul microbiologic al clădirilor în care oamenii lucrează şi locuiesc, consecinţele ce pot apărea. Efectele asupra sănătății ale poluanților aerului din interior pot apărea imediat după expunere. Cele imediate sunt, de obicei, pe termen scurt și tratabile, inclusiv: dureri de cap, ameţeli şi oboseală, iritaţii ale gâtului, ochilor, nasului şi pielii, congestia căilor respiratorii superioare.

Expunerea pe termen lung la poluare din interiorul clădirilor ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătăţii locuitorilor în anii următori.

Sistemele de ventilaţie cu recuperare de căldură menţin un climat interior de calitate. Ventilaţia unei încăperi sau a unei clădiri, cu un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură nu reprezintă doar circulaţia aerului în cadrul clădirii. Este vorba despre un sistem de ventilaţie bine pus la punct, ce combină procesul de alimentare şi evacuare a aerului din interiorul unei clădiri, cu recuperarea căldurii, printr-un schimbător de căldură, ce contribuie la reducerea costurile cu încălzirea termică. Aerul de alimentare şi de evacuare este filtrat înainte de a fi introdus în incintă pentru a preveni pătrunderea contaminanţilor.

Modul cel mai eficient de a menţine calitatea aerului interior din interiorul clădirilor verzi în limite maxime admise este utilizarea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură (HRVU). Sistem de ventilaţie ce permite o gestionare mai eficientă a resurselor şi a energiei.

Leave a reply